Crunchy Apple Crisp Recipe

Høst er så fint! Nesten hvert år når jeg har vært i New York har vi pakka oss inn i en bil og dratt ut av byen for å plukke epler og gresskar. Det er ganske populært og det finnes en haug med gårder som tilbyr selvplukk. Her rusler vi vanligvis rundt og spiser/plukker alt for mange, før vi stapper i oss apple cider donuts nystekte på gården. Deretter drar vi å besøker et av de mange spøkelseshusene som blir satt opp her om høsten. De er sykt gjennomførte, litt som å være inni en skrekkfilm. Jeg sverger hvert år at dette skal bli siste gangen.

Jeg bestemmer meg ofte for å lage eplepai/kake/crisp, da det ikke er sjans å spise opp alle eplene før de blir dårlige. Det er alltid en suksess! Denne oppskriften er til en STOR (typ Amerika-stor ca 25 x 40 cm) ildfast form, større enn en “vanlig” lasagneform. Så om du bruker en vanlig kan det sikkert være greit å halvere oppskriften. Jeg er også veldig glad i kanel og hadde i mye mer enn hva jeg skrev under. Denne oppskriften er kjapp og så enkel at du kan lage den selv om du er sliten, fyllesyk, plutselig får svigers på besøk eller bare har lyst på noe godt.

Topping:

  • 2,5 dl hvetemel
  • 2,5 dl havregryn
  • 2,5 dl brunt sukker (jeg brukte mørkt, du kan også bruke lyst)
  • 2 ts bakepulver
  •  kanel etter smak
  • litt salt
  • 120 g mykt smør i terninger

Eplefyll:

  • 7-8 store epler
  • 6 ss smeltet smør
  • 4 ss mel
  • 2 ts sitronjuice
  • 6 ss melk
  • 1 ts vanilje-ekstrakt
  • 100 gram brunt sukker
  • 1 ts kanel

Sett ovnen på 190 grader.

Topping:

Bland sammen alle ingrediensene i toppingen i en bolle. Jeg brukte en gaffel. Dersom smøret er hardt kan det være lurt å varme det litt i mikrobølgeovnen, men uten at det smelter. Det skal være som “smuler”! Sett blandingen i kjøleskapet og start på fyllet.

Fyll:

Skrell og skjær opp eplene i tynne skiver.

Bland mel og smelta smør godt. Tilsett sitronjuice, melk og vanilje og bland godt. Ha så i brunt sukker, kanel og salt.

Tøm det over eplene og bland godt, jeg brukte hendene. Ha det jevnt over i en ildfast form.

Ta toppingen fra kjøleskapet og strø det over på toppen.

Til slutt setter du formen i ovnen og steker den i ca 30-35 minutter. Den skal være gylden.

La den hvile litt før servering, men den er best varm. Den kan også bli varmet opp i mikroen senere.

Vi spiste den med vanlijeis og det var PERFEKT! Du kan selvfølgelig også kjøre vaniljesaus, pisket krem, karamellsaus (det gjør jeg neste gang) eller hva enn du liker.

ENJOY!


Fall is one of the prettiest seasons in my opinion. Every fall when I´ve been in New York we´ve packed everyone into a car and driven Upstate for some apple- and pumpkin-picking. We stroll around and eat/pick a bunch of apples before stuffing ourselves with apple cider donuts. We finish it off with visiting one of the many haunted houses/hayrides that´ put up during fall. They are so well made and scary, and every year I swear that this will be my last. 

I usually make an apple crisp from the apples we pick, since there is no way to eat all of them before they go bad. This recipe is for a big family-sized (like, America-big 10″ x 16″-ish) oven safe pan. So if you are making a “normal-sized” crisp I would recommend splitting the recipe in two. I also love cinnamon and added a lot more, but you do you.

Crunchy Apple Crisp

Crumb topping:
  • cup all-purpose flour
  • cup old-fashioned rolled oats
  • 1 cup light brown sugar
  • 1 teaspoon baking powder
  • cinnamon
  • dash of salt
  • cup butter, cut into small pieces
Apple filling:
  • 7-8 large Granny Smith apples , peeled and thinly sliced
  • Tablespoons butter, melted
  • Tablespoons all-purpose flour
  • Tablespoon lemon juice
  • Tablespoons milk
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1/2 cup light brown sugar
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • dash of salt

Preheat the oven to 375 F.

Topping:

Combine all the ingredients with a fork. If you are (like me) a bad planner and didn´ t take the butter out of the fridge to soften early enough, just pop it in the microwave (but don´t melt it). It´s suppose to be crumbles. Set it aside in the fridge while you prepare the rest. 

Apple filling:

Slice and peel the apples into thin pieces. Combine melted butter and flour until well blended. Add lemon juice, milk and vanilla. Stir. Add brown sugar, cinnamon and salt. 

Throw the apples into the batter and use your hands to mix it well.

Pour it into a oven safe baking dish and spread it evenly. 

Take the crumbs from the fridge and sprinkle it evenly on top. 

Bake for 30-35 minutes. It´s suppose to be golden brown and have a set top. 

Let it cool for a little before serving, but it is best when served warm. Can definitely be heated in the microwave later as well. 

We had it with vanilla ice cream which was amazing. But you can also experiment with caramel sauce (I´ doing that next time!), whipped cream, custard and so on… 

I got my recipe here from Tastes Better from Scratch (but did some adjustments).

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *