Cheesy Cauliflower Soup

Jeg var ikke helt forberedt på at det skulle bli så mørkt, så fort, og jeg lurer litt på om det er innafor å gå i hi? Sånn til rundt mars-april med en liten pause rundt jul kanskje?

Det hjelper ihvertfall veldig med digg mat å kose seg med i vintermørket. Jeg er så heldig å få bo hos June & Astrid når jeg er her i Oslo, og idag slo vi til med hjemmelaga suppe. Oppskrifta fant jeg her gjennom Pinterest og det ble suksess!

Anbefalinger: Ekstra chillipulver, ost og mer bacon! Vi fant ikke ren cheddar på butikken her, så det ble en mozzarella-cheddar-blanding som funket fint.

  • 3 ss smør
  • 4 skiver bacon, oppskjært
  • 1 gul løk, oppskjært
  • 2-3 store gulrøtter, oppkuttet
  • 1 blomkålhode, oppkuttet
  • 3 pressa hvitløksfedd
  • 1/2 ts timian
  • 1/2 ts chilipulver
  • 0,5 dl frisk persille
  • salt og pepper etter smak
  • 1 l kyllingbuljong (du kan også bruke andre typer buljong)
  • 2,5 dl fløte
  • 2,5 dl raspet cheddar ost
  • 1/4 ts muskat
  • cheddarost og gressløk til topping

Ha 1 ss av smøret og bacon i en stor gryte. Stek til baconet er sprøtt. Ta det ut av pannen og sett det til side.

Ha resten av smøret i gryten og smelt. Tilsett løk og gulrot, stek i 2 minutter. Ha så i blomkål, hvitløk, timian, chili, persille, salt og pepper og la det stå i ca 3 minutter. Rør om i blant.

Ha i buljongen og la blandingen koke opp.

Skru ned varmen og ha i fløte, la det småkoke i 12-15 minutter, til grønsakene er myke. Rør rundt i blant.

Bruk en blender i omganger eller stavmikser, til blandingen er glatt.

Ha i ost og muskat og skru opp varmen til osten er smeltet.

Smak til med mer salt/pepper.

Ta pannen bort fra varmen og server i suppeskåler med bacon, ekstra ost og gressløk på toppen.


I wasn´t really prepared for the fact that it gets dark almost before I can make it outside this time of the year, and I was wondering if it´s acceptable to hibernate? Maybe until around March-April with a little break around Christmas?

Tasty, nutricious food definitely makes everything a lot easier. When I´m in Oslo I´m lucky enough to be able to live with June & Astrid, and today we made homemade soup. The recipe was found here through Pinterest, and it was a success!

Tips: We added more bacon, cheese and chilipowder. We also only had a mix between mozzarella and cheddar, which turned out great. 

  • 3 tablespoons butter, divided
  • 4 slices bacon, diced
  • 1 yellow onion, diced
  • 2 to 3 large carrots, cut into 1/8-inch rounds
  • 1 head (about 1 to 1.5 pounds) cauliflower cut up into florets
  • 3 cloves garlic, minced
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 1/2 teaspoon chili powder
  • 1/4 cup chopped fresh parsley
  • salt and fresh ground pepper to taste
  • 4 cups low sodium chicken broth (other types of broth can also be used)
  • 1 cup heavy cream
  • 1 cup shredded cheddar cheese
  • 1/4 teaspoon ground nutmeg
  • cheese and chives for topping
Add 1 tablespoon butter and diced bacon to a large soup pot; cook over medium-high heat for 2 minutes, or until bacon is crispy.
Remove bacon from the pot and set aside.
Add remaining butter to the bacon fat in the pot and melt.
Stir in onions and carrots; cook for 2 minutes.
Stir in cauliflower florets, garlic, thyme, chili powder, and parsley.
Season with salt and pepper and cook for 3 minutes, stirring occasionally.
Add chicken broth and bring to a boil.
Lower heat to a simmer and stir in the heavy cream; simmer for 12 to 15 minutes, or until veggies are tender, stirring occasionally.
Puree with an immersion blender or puree in a blender machine; blend until creamy and smooth.
Increase heat to medium, add shredded cheddar cheese and nutmeg, then stir until melted.
Taste for seasonings and adjust accordingly.
Garnish with previously prepared bacon, shredded cheddar cheese and chives before serving.

 

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *